Składniki (2 osoby)
- 2-3 plastry mięsa (najlepiej wołowina ale można też użyć wieprzowiny)
- 2 ząbki czosnku, papryka sproszkowana słodka, ostra, łyżka miodu, trochę soli, rozmaryn, pieprz
- 3 łyżki oleju
- 2 papryki różnokolorowe
- 1 dojrzałe awokado
- 1 czerwona cebula
- trochę soku z cytryny
- sól, pieprz
- trochę pietruszki
- kasza jaglana
1. Wszystkie warzyw dokładnie myjemy. Ja użyłam po pół każdej z 4 papryk, żeby danie było kolorowe:) Papryki i cebulę kroimy na dość duże kawałki a następnie smażymy/podduszamy chwilę na patelni 1-2 łyżki oleju powinny wystarczyć. Papryka ma być dalej chrupka i soczysta.
2. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę a małą łyżeczką wydrążamy cały miąższ. Ważne jest żeby kupić dojrzały owoc, jeśli w dotyku jest twarde to małe szanse są, żeby było miękkie w środku. Oczywiście jest wiele odmian awokado, niektóre mają cieńszą a inne grubszą skórkę ale ogólna zasada która mi zawsze pomaga to wybierać dotykiem. Miąższ rozgniatam widelcem, dodaję szczyptę soli i soku z cytryny. Sok z cytryny zapobiega szybkiemu utlenianiu się miąższu, bez jego dodatku awokado po chwili nabierze brunatno-szarej barwy.
3. Zdecydowanie polecam to danie z
wołowiną, ja niestety tym razem zrobiłam je z wieprzowiną i nie bardzo usatysfakcjonował mnie efekt..Wszystko niby pięknie ale brakowało mi w nim wołowiny. Mięso wołowe jest idealne do dań z dużą ilością papryki, fasoli, awokado po prostu komponuje się z nimi świetnie. Wystarczy spojrzeć na kuchnię meksykańską by utwierdzić się że takie połączenie jest najlepsze.
Plastry mięsa rozbijam dodaję przyprawy, czosnek, łyżkę oleju trochę soku z cytryny i dobrze gdyby tak sobie trochę postało aby mięsko skruszało i nabrało aromatu. A następnie podsmażam je na wysokim ogniu z obu stron tak aby powierzchowne białko się ścięło (ta metoda jest szczególnie dobra gdy przygotowuje się steaki i zależy nam na tym żeby były one chrupkie i stosunkowo miękkie w środku- a nie twarde jak podeszwa) W razie grubych plastrów mięsa można je jeszcze chwilę poddusić aby mieć pewność, że w środku nie jest surowe.
4. Danie serwuję z kaszą jaglaną, która nie dojść, że jest bardzo zdrowa to jeszcze bardzo łatwa w wykonaniu.
Smacznego!