czwartek, 30 grudnia 2010

Sajgonki na parze

Ledwo skończyłam jesc karpia w galarecie a już zatęskniłam za innymi stworami morskimi. Sajgonki w wersji smażonej na głębokim tłuszczu nie są najzdrowsze ale za to ugotowane na parze są pyszne, aromatyczne i bardzo zdrowe.
Składniki (8 dużych sajgonek) :
8 lub 16 papierów ryżowych
1 opakowanie makaronu ryżowego
100 g mięsa z łososia
4 paluszki krabowe
2 marchewki
2 cebule
2 garści suszonych grzybów (ja użyłam prawdziwki)
3 garści podgotowanych krewetek
3 liście białej kapusty

1. Grzyby zalewamy gorącą wodą a następnie wraz z krewetkami chwilę podgotowujemy. Wodę po gotowaniu można użyc do przygotowania zupy imbirowo grzybowej.
2. Wszystkie składniki dokładnie kroimy. Marchewkę można pokoic na drobne słupki lub posłużyc się obieraczką :) Łososia rozdrabniamy.
3. Jedną stronę papieru ryżowego zwilżam wodą, na środku układam nadzienie a następnie składam. Mniej wprawni w zwijaniu sajgonek mogą nałożyc jeszcze jedną warstwę papieru ryżowego, dzięki temu sajgonka będzie trwalsza.
4. Gotujemy ok 15 minut na parze, najlepiej w bambusowym koszyczku do gotowania na parze.
5. Do dania bardzo pasuje zupa imbirowa.



Smacznego!


Pasta z makreli


Pasty rybne gotowe, sprzedawane w sklepach mają praktycznie sam majonez lub inny zagęstnik. Niestety ryba nie jest ich głównym składnikiem. Ta pasta nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i jest bardzo bogata w kwasy omega 3 !


Ten przepis jest na olbrzymią porcję pasty, dlatego gdy chcesz mniejszą ilośc to użyj tylko połowę podanych składników.
Składniki ( > 5osób)
2 makrele
3 ugotowane na twardo jajka
2 cebule
szczypior
łyżka majonezu
łyżka oleju lnianego budwigowego (b. bogaty w omega 3)
łyżka przecieru pomidorowego
szczypta kurkumy
pieprz, sól

1. Rybę obieramy z ości.
2. Za pomocą blendera rozdrabniamy dodając po kolei : cebula, makrela, jajka, majonez, olej lniany, przecier pomidorowy, szczypiorek a następnie doprawiamy przyprawami i szczyptą soli.


Smacznego!

środa, 29 grudnia 2010

Tort kawowy z mascarpone


Składniki:
  • biszkopt
  • serek mascarpone 500 g
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1  łyżka stołowa żelatyny
  • 300 ml espresso
  • 3 łyżki amaretto
  • 4 łyżki mleka zagęszczonego (niekoniecznie)
  • polewa czekoladowa (biała i ciemna czekolada)
  • płatki migdałowe
1. Jajka zanurzam we wrzątku na kilka sekund. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję 2 łyżki cukru. Żółtka ucieram z resztą cukru, dodaję mascarpone. Następnie delikatnie łącze białka z masą.
2. Żelatynę rozpuszczam w małej ilości wrzącej wody i lekko przestudzoną dodaję do masy z mascarpone.
3. Biszkopt nasączam mieszanką kawy, amaretto i mleka zagęszczonego (można dodac).
4. Biszkopt przekładam grubą warstwą kremu, resztą smaruję boki i wierzch ciasta.
5. Na wierzchu układam wcześniej ukształtowane dekoracje z polewy czekladowej i płatków migdałów ( rozgrzaną polewę wyciskam na papier do pieczenia formując dowolne kształty, pozostawiam do ostudzenia).


Biszkopt, który musi sie udac!

To jest sprawdzony przepis mojej mamy, która od lat robi przepyszne torty, a ponieważ przy tym jest prosty i łatwy do zapamietania, dlatego szczerze go polecam. W ostanim czasie zrobiłam dwa torty korzystając z tego przepisu i oba biszkopty były udane ;)
Poza tym smaki w tym przepisie dodaje się kolejno zgodnie z teorią pięciu przemian ( 5 smaków)

Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 czubatych łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wrzącej wody
1-2 łyżki oleju
szczypta imbiru
szczypta soli







1. Całe jajka ubijam z cukrem. Jak ubiją się do jasności to dodaję stopniowo wrzącą wodę i ubjam dalej na wysokich obrotach, aż masa podwoi swoją objętośc.

2.  Resztę dodatków miesza się delikatnie łyżką. W pierwszej kolejności dodaję olej, następnie szczyptę imbiru, szczyptę soli a na koniec mąkę pszenną rozmieszaną z proszkiem do pieczenia.

3. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Nie zalecam smarownia bocznych powierzchni tortownicy tłuszczem. Masę na biszkopt wkładam do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piecze się go około 30 minut. Przed wyjeciem warto sprawdzic patyczkiem czy jest dopieczony.


4. Biszkopt najlepiej podzielic nitką po wstępnym nacięciu brzegów nożem.





niedziela, 26 grudnia 2010

Jak zaplanowac przyszły rok?

Rok w rok planujemy, niestety o wiekszośc naszych postanowień przypominamy sobie dopiero pod koniec roku gdy chemy podsumowac stary rok...Dlaczego tak sie dzieje? Jak  zrobic by w tym roku dotrzymac złożonych sobie w Sylwestra obietnic?

1. Sprecyzuj cel

Wszelkie ogólniki takie jak:
  • naucze sie czegoś nowego
  • rozwinę się naukowo
  • zadbam o siebie
  • zadbam o rodzinę
są trudne do zrealizowania bo tak naprawdę sam nie wiesz co masz robic aby spełnic te postanowienia. Sprecyzuj się, żebys wiedzial do czego dążysz. W jaki sposób chcesz zadbac o siebie? Co masz na mysli? Zdrowe odżywianie? Odchudzenie się? Częstsze wizyty u fryzjera? masażysty? A moze zaczniesz uprawiac sport?
Jeśli nie sprecyzujesz postanowień to nie uda Ci nawet rozpoczą dążenia do ich realizacji!

2. Stopniowe osiąganie celu
Często jakiś duży cel może wydawac Ci sie nieosiągalny, zdemotywowac i przytłoczyc Cię swoją wielkością.
Dlatego podziel go! Podziel na mniejsze cele które wydają Ci się łatwiejsze do zrealizowania. 

Gdy chcesz stracic 24 kg to o wiele bardziej realne (i zdrowsze) jest obniżanie wagi o 2 kg w każdym miesiącu. Przy okazji nie nabawisz się nadmiaru skóry, która przy powolnej utracie kilogramów ładnie sie dopasuje. Tak samo zakładnie, że do następnego roku bedziesz wyglądac jak zawodowy kulturysta albo miss świata może przyprawic Cię tylko o nerwowy śmiech. Naucz się dostrzegac każdą poprawę w Twojej sylwetce, możesz tez co kwartał robic sobie badanie składu i masy ciała, które pokaże Ci czarno na białym czy twoja masa mieśniowa wzrosła a tłuszczowa spadła. wiecej informacji

3. Plan działania


Już teraz przygotuj sobie plan działania!
  • Kalendarz niech bedzie twoim przyjacielem planuj wcześniej i dobrze rozporządzaj swoim wolnym czasem.
  • Nie rób też zbyt wielu planów w Sylwestra, zacznij od kilku najważniejszych, w miarę posuwania się do celu i jeśli czas Ci na to pozwoli możesz dodac sobie nowe postanowienia.
  • Niech twoja praca nad sobą kojarzy Ci się z przyjemnością a nie cierpieniem. Dlatego jeśli jesteś śpiochem to nie zakladaj, że bedziesz wstawał codziennie półgodziny wcześniej i cwiczył poranną gimnastykę, może dla Ciebie lepsza bedzie gimnastyka w porze lunchu albo po pracy.
  • Kup karnet na siłownię/fitness,  umów się z prywatnym trenerem  (zainwestowane pieniądze będą Cię motywowac do wyjścia z domu nawet gdy złapie Cię straszne lenistwo)
  • Umów się na wizytę do lekarza/dietetyka/opracuj zdrową dietę korzystając z mądrych książek, czasopism, stron internetowych.
  • Dowiedź się już teraz jak najwięcej o tym co chcesz zmienic, przejdź się do szkoły jezykowej, znajdź kurs który Cię interesuje.
4. Wytrwałośc i nie porzucanie postanowień

Niech małe niepowodzenia np. podjadanie słodyczy nie zniechęci Cię do trzymania diety. Nie dołuj się w razie niepowodzen! To najgorsze co możesz sobie zrobic, może Cię to całkowicie zdemotywowac. Dlatego w takiej sytuacji kryzysowej lepiej wybierz się na dodatkowy szybki 30 minutowy marsz lub odśnież chodnik  też koło twojego sąsiada :)

Powodzenia!

sobota, 25 grudnia 2010

Ozdoby bożonarodzeniowe

Świeczniki ozdobione filcowymi gwiazdkami i serduszkami.

Obrus podświetlony białymi światełkami.

Imbir

Jest jedną z najważniejszych przypraw, imbir był uprawiany w tropikalnej części Azji od przeszło 3000 lat oraz szeroko stosowany w starożytnych Indiach i Chinach.
Prawdopodobnie Fenicjanie sprowadzili imbir w rejon Morza Śródziemnego, był on znaną i cenioną przyprawą stosowaną przez starożytny Egipt, Grecję i Rzym. Kłącza imbiru są latwe w transporcie dlatego z taką łatwością podbija świat.

Uprawa
Rdzennie imbir rósł w lasach tropikalnych południowej Azji, natomiast teraz jest on również bardzo rozpowszechniony w zachodnich Indiach, Afryce, północnej Australii. Chiny i Indie są największymi producentami, ale Jamajski imbir uważa się za najlepszy.

Aromat i smak
Imbir ma ciepły aromat ze świeżą drzewną nutą. Jego smak jest ostry, trochę szczypiący.

Użycie kulinarne
W Chinach i większości krajów azjatyckich używa się świeży imbir często w połączeniu z czosnkiem. Zarówno świeży jak i suszony imbir jest powszechny w Indiach. W krajach arabskich i europejskich  coraz bardziej popularny staje się surowy imbir. Ma szerokie zastosowanie w słodkich i aromatycznych wypiekach. Jest niezbędnym składnikiem mieszanki curry i innych mieszanek przyprawowych. Imbirowe piwo i wino są popularnymi trunkami, w przeszłości imbir był dodawany do wina.

czwartek, 23 grudnia 2010

Pakowanie na wesoło

Potrzebujesz:
- zwykły sznurek
- zabawny papier do pakowania
- zabawne zawieszki
- papierowe torby
- zszywacz
- taśma klejąca dwustronna

Czasem gdy prezent do spakowania jest naprawdę spory można użyc torbę papierową np. z Castoramy, wszywamy jej górną częśc. Tobrę ozdabiamy papierem do pakownania. I przyczepiamy zawieszkę na imię.

Śniadanie miodowo-korzenne

Niestety to danie nie należy do niskokalorycznych, ale jest przepyszne i o ile dany dzień bedzie aktywny fizycznie np. idziemy zdobywac Śnieżkę lub jeździc na nartach to jest to śniadanie idealne !

Składniki 1 osoba
2 kromki chleba (najlepiej chleb pszenny lub pszenno-żytni)
1-2 jajka
2 łyżki masła
miód
przyprawa do kawy do deserów w młynku
lub lub szczypta cynamonu, imbiru

1. Jajka roztrzepujemy widelcem (mozna dodac trochę  mleka) i w powstalej masie maczamy kawałki chleba moża trochę przydusic chleb aby nasiąkł.
2. Smażymy kawlaki chleba na patelni w  maśle na średniej temperaturze. Uważaj aby temperatura nie byla za wysoka bo smażysz na maśle.
3. Podsmażone grzanki ukladam na talerzu, posypuje przyprawa i dodaje miod.

Smacznego!

poniedziałek, 20 grudnia 2010

Świecznik z łosiami

Czasem niewielki nakład pracy wystarczy aby podkreślić świąteczny charakter domu.
Potrzebujesz:
  • świecę w szklanym pojemniku,
  • klej,  
  • białą kartkę,
  • dziurkacz z kształtem który chcesz zastosować lub dobre małe nożyczki i ołówek.
Kształt który nas interesuje możemy uzyskać albo specjanym dziurkaczem albo naszkicować na kartce a potem wyciąć w 4-6 kopiach. Uzyskane szablony przyklejam do szklanego pojemnika od strony zewnętrznej. GOTOWE :)

Na zdjęciu zrobionym lampą błyskową widać jak przyklejone są szablony

Omlet z pieczarkami

Jajko w każdej postaci jest świetnym, pożywnym i zdrowym pomysłem na śniadanie. Połączenie jajka z pełnoziarnistym chlebem gwarantuje, że wytrzymasz bez głodu do drugiego śniadania :)
Zawsze mnie to zastanawia jak można dotrwać do następnego posiłku gdy na śniadanie zje się bułeczki z dżemem. Faktycznie w pierwszych kilku minutach od zjedzenia bardzo wzrasta poziom glukozy ale i równie szybko spada. Pełnoziarniste produkty nie są tak łatwo rozkładane na cukry proste, więcej czasu potrzeba by jedznie się wchłonęło, dzięki temu nie ma gwałtownych skoków poziomu cukru, które są niezdrowe.Białko jajka jest również wolno wchłąniane, dzięki temu dłużej czuje się sytość.

Jako że chwilowo mam dość gotowanych jajek to pokusiłam się aby zrobić dziś omleta z dodatkiem płatków zbożowych. Ponieważ było ciemno na dworze gdy robiłam śniadanie dlatego zdjęcia są nie najlepszej jakości.

Składniki ( dla 1 osoby)
-2 jajka
-1 łyżka płatków zbożowych ( mieszanka owsianych, żytnich, pszennych i jęczmiennych)
-1 łyżka mąki orkiszowej
-1 mała cebula
-2 pieczarki
-1 plaster szynki
-1 plaster sera
-2łyżki groszku
-1łyżka oliwy

1.  Gorącą patelnię smaruje oliwą, układam krążki cebuli i plastry pieczarek.
2. W miseczce mieszam 2 roztrzepane jajka z płatkami i mąką. Masę wylewamy na podsmażone warzywa dodajemy sól i pieprz.  Gdy masa się zetnie obracamy omlet na drugą stronę i dodajemy podkrojoną na mniejsze kawałki szynkę i ser.
3. Gotowy omlet posypujemy groszkiem.



Niesamowite origami



niedziela, 19 grudnia 2010

Zupa szpinakowo-czosnkowa


Składniki (2 osoby):
- bulion warzywno - grzybowy
- szpinak rozdrobniony (mrożony) ok 8 kostek
- czosnek 6 ząbków
- śmietana 12% /jogurt naturalny
-kromka chleba orkiszowego podpieczona w tosterze
-grzanki ziołowe
-pieprz świeżo zmielony

1. Prosty przepis na bulion już kilka razy podawałam we wcześniejszych przepisach na zupy. Ważne żeby nie dodawać kostek rosołowych, żadnych zupek z proszku itp.  Moża dodać łyżkę masła pod koniec gotowania i odrobinę soli. Ja prawię zawsze dodaje do bulionu suszone grzyby - uwielbiam ich aromat:)


2. Najzdrowiej użyć szpinaku rozdrobnionego bez żadnych dodatków i doprawić zupę śmietaną. Ja niestety miałam w zamrażarce tylko szpinak ze śmietaną i takiego użyłam. Zupa wyszła pyszna nie mniej w składzie mrożonki był nie tylko szpinak i śmietana:(



3. Do gorącego bulionu (zostawiam grzyby a reszty warzyw sie pozbywam) wrzucam szpinak i chwilę gotuję, dodaję rozgnieciony czosnek i śmietanę. Nalewam do talerzy, na wieszchu układam pół przypieczonej kromki chleba dodaję śmietanę/jogurt w postaci keksa i trochę grzanek. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem.

Niskokaloryczne słodziki?

W produktach typu light (niskokalorycznych) bardzo często cukier zastępowany jest substancjami słodzącymi takim jak:
  • acesulfam K (E950)
  • neohesperydyna DC (E959)
  • aspartam (E951)
Aspartam jest substancją powstałą na bazie aminokwasów, rozkłada się w organizmie na asparaginian, fenyloalaninę i metanol . Słodzik który kupujemy w sklepie zawiera około 3% aspartamu i 97% maltodekstryny. Od ponad 20 lat aspartam jest używany jako sztuczny środek słodzący, jednak jego spożywanie wzbudza wciąż wiele kontrowersji.

Niektóre badania pokazują że jego spożycie sprzyja powstawaniu nowotworów mózgu i układu limfatycznego. Fenyloalanina przekształcana jest w neuroprzekaźnik -noradrenalinę , dlatego wydaje się ze znaczne spożycie słodzika może powodować nadprodukcję noradrenaliny. Również sama asparaginian może funkcjonować jako neuroprzekaźnik a tym samym wpływać na pracę układu nerwowego, może wywoływać przy dużym spożyciu ataki padaczki farmakologicznej.  Poza tym jest częstym alergenem.

Aspartam a odchudzanie
  • Aspartam jest niemal tak samo kaloryczny jak cukier. Natomiast jest praktycznie 200 razy słodszy dlatego używa się o wiele mniej niż cukru. 
  • Mechanizm błędnego koła. W czasie konsumpcji np. napoju ze słodzikiem receptory smaku odczuwają smak słodki i wówczas mózg wysyła sygnał do trzustki w celu wydzielenie większej ilości insuliny (jej działaniem jest obniżenie poziomu cukru we krwi). Kiedy jednak insulina nie napotyka we krwi dużej ilości cukru wówczas mózg wymusza przyjecie dodatkowego słodkiego jedzenia najczęściej mamy ochotę na coś co szybko podniesie glukozę i wybieramy cukry proste. I tak nakręca się mechanizm niewłaściwego odżywiania.
 
Osobiście jestem przeciwnikiem mocno przetworzonego jedzenia i wydaje mi się, że warto zastanowić się sięgając ręką w sklepie po niektóre produkty. Czytanie etykiety produktu pozwoli wam ocenić czy naprawdę warto go kupić. 

To że wszelkiego rodzaju oranżady i inne kolorowe napoje są szkodliwe to dość powszechna wiedza natomiast warto zwrócić uwagę na serki typu light o mniejszej zawartości tłuszczu a za do większej ilości sztucznych substancji słodzących!

Również warto nie pomylić prawdziwego kakao  które na prawdę jest bardzo zdrowym napojem z kakao błyskawicznym w którym można znaleźć również sztuczne substancje słodzące.

sobota, 18 grudnia 2010

Papierowe płatki śniegu (Paper Snowflake)

Śliczne i proste


Śniegowy płatek 3D idealny do robienia razem z dziećmi


Bardzo ładne dla ambitnych :)

Własnoręczne ozdoby na choinkę

Wykonanie ich nie jest bardzo trudne, daje natomiast masę satysfakcji! Wspaniałe pomysły aż szkoda nie wypróbować :)

Cudo z rolki po papierze toaletowym ! :)


Kwiatowa bombka



Dla cierpliwych :) Oszałamiający efekt jednak bardzo pracochłonne



piątek, 17 grudnia 2010

Owsianka na dobry początek dnia...

Zdecydowanie nie polecam spożywania płatków kukurydzianych (kukurydziane wyroby są odpowiedzialne za tak duży procent otyłości w USA), których tak naprawdę jest całkiem sporo w gotowych mieszankach musli. 
Kupne musli nie bardzo jest jak ugotować a trzeba pamiętać że dla naszego przewodu pokarmowego znacznie zdrowsze są ugotowane ciepłe płatki niż tylko polane jogurtem z lodówki.
Ponad to w czasie gotowanie dodajemy cynamon i imbir - bardzo aromatyczne i zdrowe przyprawy które obudzą twoje zmysły o poranku :)
Cynamon jest w Medycynie Chińskiej używany w celu wzmocnienia zmęczonego organizmu- a przecież teraz prawie wszyscy jesteśmy osłabieni, zestresowani, wyczerpani pracą ponad siły czy nauką.
Składniki (dla jednej osoby)
-  garść mieszanki płatków jęczmiennych, owsianych, pszennych i żytnich
- kilka chipsów jabłkowe
- kilka chipsów bananowe
- 1/3 banana
- kilka orzechów laskowych
- kilka migdałów
- kilka rodzynek
- 1 łyżeczka masła
- cynamon sproszkowany
- imbir sproszkowany

 1. Mieszankę płatków wrzucamy do rozgrzanego garnka, można je chwilę poprażyć (oczywiście bez przesady- mają mieć swoją jasną barwę :), następnie dodajemy 1-1,5 szklankę wody, trochę cynamonu i szczyptę imbiru i gotujemy na niskim ogniu ok 15 minut w zależności od upodobań i czasu jaki mamy z rana - można ten czas wydłużyć lub trochę skrócić.



2. Pod koniec gotowania dodaj masło, rodzynki i chipsy bananowe które osłodzą owsiankę.



3. Pokrojonego banana, orzechy i jabłka dodaj już na talerzu. Jeśli lubisz jak chipsy bananowe są chrupkie to również dodaj je w tej chwili. Jeśli owsianka jest za mało słodka dla Ciebie to dosłodź ją miodem.



Smacznego !

środa, 15 grudnia 2010

Obrączki na serwetki

Zobacz obrączki na serwetki kokardki!

Do zrobienia tych obrączek potrzebujesz:
- "sznurek" (do kupienia w sklepach z zasłonami, firanami, można też znaleźć niepotrzebny w domu :)
- dobry przezroczysty klej (może być klej w pistolecie)
- tasiemka (do ukrycia miejsca sklejenia)
- ostre nożyczki

Zrobienie tych obrączek na serwetki jest trochę bardziej pracochłonne niż kokardki.
















1.  Ten splatany "sznurek" (nie mam bladego pojęcia jak to się nazywa-pomóżcie! :) bardzo łatwo się rozplątuje po odcięciu kawałka, dlatego zanim zaczniesz ciąć poprzyklejaj do siebie sznureczki na długości 2-3 cm.  W zależności od wielkości obrączki odetnij odpowiednią długość "sznurka".

2. Z małego kawałka tasiemki zrób osłonkę która zakryje miejsce sklejenia.


3. Gotową osłonkę załóż za "sznurek", teraz możesz skleić obie końcówki.


4. Po utwardzeniu się miejsca sklejenia nasuń na nie osłonkę

 Mi osobiście podoba się najbardziej wersja bez dodatków na obrączce ale jeśli dla Was jest ona za spokojna to zachęcam do eksperymentowania :)  Zawsze można ściągnąć maleńkie ozdóbki z choinki na której w sumie są mało widoczne z racji wielkości. Dzieci będą zachwycone malutkimi drewnianymi aniołkami :)



Jeśli planujesz udekorować mieszkanie w stylu bardziej sielankowym (dekoracje z drewna, masy solnej, gwiazdy z sianka, orzechy, czerwone jabłuszka, suszone plastry pomarańczy, mandarynki z goździkami) to najlepiej wybierz "sznurek" matowy w naturalnym kolorze (przedostatnie zdjęcie sznurek na górze) np. zielonym, żeby ładnie kontrastował z białym obrusem i czerwonymi jabłuszkami.

wtorek, 14 grudnia 2010

Paprykowe danie

 Składniki (2 osoby)
- 2-3 plastry mięsa (najlepiej wołowina ale można też użyć wieprzowiny)
- 2 ząbki czosnku, papryka sproszkowana słodka, ostra, łyżka miodu, trochę soli, rozmaryn, pieprz
- 3 łyżki oleju
- 2 papryki różnokolorowe
- 1 dojrzałe awokado
- 1 czerwona cebula
- trochę soku z cytryny
- sól, pieprz
- trochę pietruszki
- kasza jaglana

 1. Wszystkie warzyw dokładnie myjemy. Ja użyłam po pół każdej z 4 papryk, żeby danie było kolorowe:) Papryki i cebulę kroimy na dość duże kawałki a następnie smażymy/podduszamy chwilę na patelni 1-2 łyżki oleju powinny wystarczyć. Papryka ma być dalej chrupka i soczysta.


2. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę a małą łyżeczką wydrążamy cały miąższ. Ważne jest żeby kupić dojrzały owoc, jeśli w dotyku jest twarde to małe szanse są, żeby było miękkie w środku. Oczywiście jest wiele odmian awokado, niektóre mają cieńszą a inne grubszą skórkę ale ogólna zasada która mi zawsze pomaga to wybierać dotykiem. Miąższ rozgniatam widelcem, dodaję szczyptę soli i soku z cytryny. Sok z cytryny zapobiega szybkiemu utlenianiu się miąższu, bez jego dodatku  awokado po chwili nabierze brunatno-szarej barwy.


3. Zdecydowanie polecam to danie z wołowiną, ja niestety tym razem zrobiłam je z wieprzowiną i nie bardzo usatysfakcjonował mnie efekt..Wszystko niby pięknie ale brakowało mi w nim wołowiny. Mięso wołowe jest idealne do dań z dużą ilością papryki, fasoli, awokado po prostu komponuje się z nimi świetnie. Wystarczy spojrzeć na kuchnię meksykańską by utwierdzić się że takie połączenie jest najlepsze.

Plastry mięsa rozbijam dodaję przyprawy, czosnek, łyżkę oleju trochę soku z cytryny i dobrze gdyby tak sobie trochę postało aby mięsko skruszało i nabrało aromatu. A następnie podsmażam je na wysokim ogniu z obu stron tak aby powierzchowne białko się ścięło (ta metoda jest szczególnie dobra gdy przygotowuje się steaki i zależy nam na tym żeby były one chrupkie i stosunkowo miękkie w środku- a nie twarde jak podeszwa) W razie grubych plastrów mięsa można je jeszcze chwilę poddusić aby mieć pewność, że w środku nie jest surowe.


4. Danie serwuję z kaszą jaglaną, która nie dojść, że jest bardzo zdrowa to jeszcze bardzo łatwa w wykonaniu.


Smacznego!